poniedziałek, 19 stycznia 2015

Cooking on the practices

Hej :)

Znów oczywiście po jakimś czasie piszę post. Ahh, jakoś brak mi weny, ale już mam pomysły na kilka następnych postów. Niedługo dodam podsumowanie 2014 roku oraz BBF TAG :3
Dzisiejszy post będzie na temat zupy porowo-ziemniaczanej oraz ciasteczek i tzw. " miseczek" z ciasta francuskiego.

Składniki na zupę:

*pory(tylko białe części) 500 g
*ziemniaki 500 g
*bulion drobiowy 1500 ml
*śmietanka 36% 200 ml
*olej 40 ml
*sól,pieprz do smaku

Składniki na ciasteczka i miseczki:

*owoce do ciastek np. brzoskwinia czy jabłko
*ciasto francuskie 1 opak.
*cebula 100 g
*por(białe części) 400 g
*śmietanka 36% 300 ml
*jajko 1 szt.
*sól,pieprz
*szynka konserwowa 40 dag
*pieczarki 0,5 kg

Wykonanie:

Zupa:
*kroimy ziemniaki na drobne kawałki i podsmażamy w oleju na złoty kolor razem z pokrojonym porem(por kroimy w półkola)
*dodajemy bulion drobiowy i gotujemy na małym ogniu
*dodajemy do bulionu podsmażone ziemniaki z porem i gotujemy do całkowitego ugotowania się ziemniaków
*ściągamy zupę z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera
*doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę około 100 ml

Farsz:
*kroimy cebulę,szynkę i pieczarki w kostkę
*kroimy por w półkola
*podsmażamy szynkę i pieczarki na jednej patelni, a na drugiej podsmażamy cebulę i por
* na patelnie dodamy wszystko do siebie,czyli szynkę,cebulę,pieczarki i por
*dodajemy śmietanę i mieszamy podsmażając.
*przyprawiamy solą i pieprzem.

Miseczki:
*wycinamy z ciasta francuskiego kwadraty, przy obrzeżach odcinamy cienkie paski,nie docinając ich do końca w dwóch przeciwległych kątach,przekładamy je na przemian,aby z ciasta powstały koszyki na farsz z pora.
*rozmącamy jajo i smarujemy nim ciasto.
*pieczemy w 190 stopniach przez około 10 min

                     
                             

Ciasteczka:
*jeden odcięty kwadrat z ciasta francuskiego dajemy na spód
*kładziemy na to pokrojone owoce
*przykrywamy drugim kwadratem i zaklejamy
*górny kwadrat nacinamy na środku po skosie
*pieczemy w 190 stopniach przez około 10 min


                   
                                       

2 komentarze:

  1. Świetny post :) To wszystko wygląda tak apetycznie.. *.*

    Obserwacja za obserwacje? Daj znać u mnie rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń