Co nam będzie potrzebne na sałatkę :
Składniki :
*1/2 główki białej kapusty
*1 cebula
*2 marchewki
*1 zielona papryka
*1 łyżka soku cytrynowego(wycisnąć sobie na łyżkę najlepiej :) )
Składniki na sos :
*150g majonezu (jedna łyżka majonezu na oko ma z 25 g . Ja wzięłam tak z 3 łyżeczki majonezu)
*1 łyżka soku cytrynowego
*2 łyżki śmietany (w przepisie są 2 łyżeczki,ale radziłabym raczej 3)
*1 łyżeczka cukru
*sól, pieprz (według własnego uznania)
Sposób przygotowania :
Z
kapusty zdjąć wierzchnie liście . Marchewkę i cebule obrać . Paprykę
przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne . Kapustę i marchewkę
poszatkować na cieniutkie paseczki długości 4mm . (Wiadomo,że nie trzeba
dokładnie 4 mm) Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebulę drobno
posiekać . Pokrojone jarzyny(jakby ktoś się zbłądził to jarzyny są)
włożyć do miski,lekko posolić,skropić sokiem cytrynowym . Przygotować
sos . Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietaną . Dodać sól,
cukier i pieprz . Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć . Tak
przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godzinę do lodówki a
potem można jeść !
Życzę smacznego! :) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz