sobota, 30 maja 2015

Cooking in practise- Tarta

Hej :)
Znów dawno nic nie wrzucałam, jakoś nawet nie mam czasu za często coś dodać. Jednak dziś postanowiłam coś wykombinować. Wymyśliłam,że dodam przepis,który robiłam ostatnio na praktykach w szkole.
A mianowicie będzie to przepis na tarte z warzywami oraz na słodko. Przyznam szczerze,że pierwszy raz miałam z takim czymś do czynienia. I nawet mi to wyszło i było bardzo pyszne! :)

Składniki:-mąka
-margaryna
-proszek do pieczenia
-jajka
-sól
-pieprz
-inne przyprawy np. oregano i majeranek
-warzywa(według uznania, mogą być mrożone)
-1 pierś z kurczaka
-kremówka
-śmietanka
-żółty ser
-sos serowy
-owoce(mogą być mrożone również)
-mascarpone
-galaretki
-cukier puder

Tarta z kurczakiem i warzywami:

Ciasto;
- 2,5 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
- szczypta cukru

Wykonanie:
Mąkę przesiać,dodać margarynę,sól,cukier,proszek,posiekać nożem. Roztrzepane żółtka dodać do ciasta i wyrobić. Naczynie wysmarować tłuszczem,wyłożyć na tortownice ciastem dno i boki i ponakłuwać widelcem, następnie schłodzić. Piec w 180 stopniach przez około 15 min na jasny kolor.

Farsz:
Warzywa podsmażyć na patelni,przyprawić solą, pieprzem i innymi dodatkami według uznania,filet pokroić na kawałki i podsmażyć i doprawić.

Śmietankę roztrzepać z jajkiem,dodać starty żółty ser i sos serowy. Warzywa i mięso wyłożyć na tartę i zalać sosem. Zapiekać około pół godziny w 180 stopniach.

Ciasto,które wyrobimy do tarty z warzywami musimy odstawić 1/4 na tartę na słodko!

Tarta na słodko:

Ciasto:
Bierzemy pozostałe ciasto z tarty z warzywami i wykładamy je w wysmarowane naczynie,w którym chcemy zapiekać.

Krem: 
Przed miksowaniem kremówki należy ją schłodzić. Należy rozpuścić galaretkę i włożyć ją do lodówki. Zmiksować mascarpone z kremówką. Na samym końcu dodać cukru pudru do smaku słodkiego.Tutaj również pieczemy przez 15 min na jasny kolor i poczekać aż ostygnie. Krem wyłożyć na ostygnięte ciasto i nałożyć ochłodzoną kremówkę z mascarpone. Do schłodzonej galaretki wsypujemy mrożone owoce i szybko wykładamy na krem. Jeśli za długo będziemy mieszać galaretka się zetnie.  Po kilku minutach możemy już spożywać tartę na słodko.




1 komentarz: